JämställdhetRapport

Rosa. Den farliga färgen

(De två första styckena i denna sammanfattning är tagna från bokens baksidestext.)

Rosa är en färg som väcker känslor, alltifrån vällust och begär till avsky och hat. Men vad är det som gör färgen så laddad? Varför kan en man bära rosa skjorta utan att väcka uppmärksamhet i vissa sammanhang, men anses provocerande om han gör det i andra? Vad betyder rosa för unga feminister? Och varför är en del föräldrar tveksamma till att klä sina döttrar i rosa medan flickorna själva gärna frossar i färgen?

I Rosa – Den farliga färgen försöker Fanny Ambjörnsson ta reda på vad människor menar när de säger sig älska rosa, och vad de hatar och känner sig äcklade av. Genom att undersöka betydelsen av en rosa herrskjorta, den rosa prinsessfasen och rosa motstånd granskar hon vad färgen står för här och nu. Och vad människors attityder till rosa säger oss om vår samtid.

Författaren har en kulturvetenskaplig utgångspunkt och undersöker färgen rosa med hjälp av intervjuer och observationer. Fanny Ambjörnsson finner att färgen rosa ofta kopplas samman med underordning, till exempel i förhållande till ålder, klass och genus. De queeraktivister som undersöks använder den här kopplingen mellan rosa och underordning som en del av ett motstånd. Det sker på flera olika sätt enligt Ambjörnsson. Dels genom att ”fel kroppar” bär rosa och därmed skapar könsförvirring, dels genom att ta tillbaka färgen rosa och omformulera den som en del av något starkt, självständigt och hårt.

Jämställdhet
Referenser
Artikel
Bok
Avhandling
Kapitel
Rapport

Senaste artiklar

...

Mest lästa artiklar

...

Sidkarta

...

Upptäck det civila samhället